Rövid történetünk

A német egyetemeken megalakulásuk óta tanulnak magyar diákok is. A 4-5 egyetemi év alatt kialakult kettős kulturális kötődés egész életre szól. Számos baráti kör tartotta korábban is össze egyetemek, évfolyamok alapján a társakat, ezek aktív tagjai hozták létre 1994. május 21-én Egyesületünket, melynek legfontosabb céljai:

  • az egyesület tagjai között a kapcsolatok építése, segítése
  • a német diákhagyományok ápolása
  • a német-magyar kapcsolatok további elmélyítése.

Tagok azok a magyarok lehetnek, akik a teljes tanulmányi időt német egyetemen végezték el és szereztek diplomát. Az egyesületnek pártoló tagja lehet bármely magyar és külföldi természetes és jogi személy, egyéb szervezet, aki munkájával vagy adományaival segíti az Egyesület munkáját.

 

Évente többször jelentetjük meg információs kiadványunkat az Absolventenzeitung-ot.

Konferenciáink gazdasági-kulturális témákat tárgyalnak, általában német-magyar-európai speciális megközelítésben.

A családi kirándulások, a farsang és az Oktoberfest a tagok közötti kellemes kapcsolattartás, gondolatcsere lehetőségét biztosítja.

Az Egyesületi életet az egyetemek, évfolyamok illetve a társak lakóhelye szerinti baráti társaságok rendezvényei, családi kirándulások és gyermekprogramok színesítik.

Programjainkat a tagok társadalmi munkájával, a tagdíjakból finanszírozva valósítjuk meg, amire különösen büszkék vagyunk.

2005-ben könyvben foglaltuk össze az első évtized legfontosabb egyesületi eseményeit.

Híreink mintegy 1200 kollégánkhoz jutnak el. Várjuk minden korosztályból a társaink jelentkezését! Külön örülünk, ha a frissenvégzettek és a még kint tanulók keresnek meg bennünket. Bennünket összeköt, hogy félnémet-félmagyar félszavakból is megértjük egymást.

 

Bornemissza Tamás
elnök