Szent Erzsébetnél Türingiában

800 éves évforduló

A 2007-es esztendő Türingiában Szent Erzsébet jegyében telik: a 800 éves évfordulóra a németek minden érintett tartományban mind egyházilag, mind pedig kulturálisan-művészetileg példamutató módon, európai színvonalon felkészültek. A megemlékezés központja természetesen Wartburg vára, ahol 2007 júliusától november közepéig országos kiállítás keretében mutatják be a sok ezer zarándoknak és látogatónak szent Erzsébetet és korát.

A wartburgi kiállításon láthattunk számos ritka és értékes kiállítási tárgyat, köztük két, szent Erzsébet által is forgatott zsolozsmáskönyvet, melyet Stuttgartból illetve Cividale-ból adtak kölcsön. Megcsodálhattuk szent Erzsébet Stockholmban őrzött, achátba ötvözött, aranyozott koronás fejereklye-tartóját illetve 1240 körül készült, aranyozott-ezüstözött karereklyéjét. Fényképek és computertechnika segítségével mutatták be részleteiben is szent Erzsébet ereklyetartóját. A tárlaton az egykori, pilisszentkereszti háromhajós ciszterci apátsági templomra – ott történt Gertrúdnak, szent Erzsébet anyjának 1213-as tragédiája – a korszakból való magyarországi kőfaragványok emlékeztettek. A várbeli Erzsébet-szobában (Elisabeth-Kemenate) Moritz von Schwind 1902 körül készített pazar mozaikjai jelenítik meg Erzsébet őrgrófnő életének egyes állomásait.

Az emlékhelyek bejárását nagyban megkönnyítette a jubileumra kibocsátott, jutányos árú Elisabeth Card, mellyel az első látogatást követő nap este 18 óráig ingyen látogathatóak a többi helyszín kiállításai.

A jubileumra mind a német katolikus, mind pedig a német protestáns (evangélikus-luteránus) egyház kitett magáért: minden hajdani színhelyen bemutatták a szent Erzsébettel kapcsolatos emlékeket. Az erfurti dómban külön becsben tartják szent Erzsébet 1235-ös szenttéavatási bullájának másolatát, előtte egy magyar zarándokcsoport piros-fehér-zöld szalagos koszorúja… Az ottani fényképkiállításon megtudhatjuk, mennyire népszerű lett az Árpád-házi szent: csak Türingiában legalább 20 templomban láthatók különféle szent Erzsébet ábrázolások.

A kiállítás közép-európai összefogással valósult meg: a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, Assissi, a Vatikán, Párizs, Szentpétervár, Bécs, Pozsony egyaránt rendelkezésre bocsátottak pompás kiállítási tárgyakat.

Számunkra felemelő percek voltak, amikor Creuzburg középkori templomában, szent Erzsébet egykori kedves helyén, ahol valószínűleg nevelkedett, elénekelhettük:

„Szent Erzsébet asszony életéről,
emlékezzünk sok jó tételéről…”. A hely magával ragadó, ezért folytattuk:
„Isten hazánkért térdelünk elődbe…”

A Goethe Intézet és a Türingiai Tanártovábbképző Központ (Thillm) a türingiai Volkenroda revitalizált, hajdan volt ciszterci kolostorában ökumenikus jellegű továbbképzést és tanácskozást rendezett magyarországi német tanárok számára.

Természetesen kivette részét az egész évben tartó megemlékezésekből és ünnepségekből a Hessen tartománybeli Marburg városa is. Az ottani éveket idézi többek között egy országos jellegű kiállítás, valamint egy fotótárlat, mely a világ 15 országának Erzsébet-templomairól készült. Marburg városa fölött a jubileumra egy hatalmas, nyolc méter magas művészi fényreklám emlékeztet, mely szívformájú.

Fontosabb internetes források a jubileumi év kapcsán:

www.elisabeth-wartburg.de
www.marburg.de/elisabeth
www.marburg.de/webcam
http://arpadhaz.lap.hu
www.szenterzsebet.lap.hu


(T.Zs.)

A hír megjelenésének dátuma: 2007-11-18