Kulturális menedzserek kerestetnek Közép-, Kelet-Európában

A Robert Bosch Alapítvány programjának új pályázata

12 fiatal kultúrmenedzser Közép-, Kelet-Európa országaiból egy éven keresztül tapasztalatokat gyűjthet német kulturális intézményekben. A Robert Bosch Alapítvány által meghirdetett program lehetővé teszi az ösztöndíjasok számára, hogy hazájuk kultúráját és művészetét Németországban bemutassák és ilyen módon Európa népei között összekötő kapoccsá váljanak. A németországi tanulmányút részét képezi egy gyakorlatorientált továbbképzés a nemzetközi kultúrális menedzsment témakörében. Az ösztöndíjasok ennek során elmélyíthetik tudásukat olyan témákban, mint pl. projekttervezés, csapatmunka, forrásszervezés (fundraising), tárgyalási technikák, sajtó és pr-munka, valamint kulturális marketing. A programot a MitOst e.V. szervezete bonyolítja le.

A programban minden évben résztvesz 12 neves kulturális intézmény is az ország minden tartományából Berlin kivételével. A 2007/2008-as programévben vendégintézményként vett részt a munkában többek között a Kölni művészeti egyesület, a rövidfilmes csoport – német rövidfilmek szövetségi egyesülete Drezda valamint Bonn városának kulturális hivatala.
A programhoz olyan fiatal kulturmenedzserek kerestetnek, akik állandó jelleggel Közép-, Kelet-Európában élnek és a következő kvalifikációval rendelkeznek: projekt-, vagy szakmai tapasztalat a kulturális menedzsment területén, kapcsolódás a hazájuk fiatalságának művészeti és kultúrális életéhez, jó német nyelvtudás és átlagon felüli bevethetőségi készség és önállóság. A pályázóknak rendelkezniük kell felsőoktatási végzettséggel és nem lehetnek 30 évnél idősebbek. A programmal 1000€/hó ösztöndíj, útiköltség átvállalása és baleset-, beteg-, valamint felelőségbiztosítás jár.
Pályázni lehet interneten keresztül 2008. március 31-ig a www.moe-kulturmanager.de címen. Az érdeklődők ezen a címen további tájékoztatást is találnak a programról.

A Robert Bosch Alapítvány egyike azoknak a nagy, németországi alapítványoknak, amelyek szorosan kötődnek a vállalati szférához. Az alapítvány négy területen tevékenykedik, amelyek a következők: a népek közötti megértés támogatása, az oktatásügy, a tudományok és az egészségügy.
A MitOst e.V. elnevezésű egyesület a közép-, kelet- és délkelet-európai kultúrális és idegennyelvi kapcsolatok eszközeként és támogatójaként látja magát. Az egyesületet 1996-ban alapították a Robert Bosch Alapítvány olyan egykori ösztöndíjasai, akik az egy-, illetve kétéves közép-, kelet-európai tevékenységük befejeztével továbbra is ezen a területen kívántak dolgozni.

Kapcsolatfelvételi lehetőség:
MitOst e.V.
Programmleitung: Darius Polok, Schillerstraße 57D, 10627 Berlin; Telefon: + 49 (0)30 31 51 74 87;
E-Mail: info@moe-kulturmanager.de

A hír megjelenésének dátuma: 2008-02-14