Közgyűlés 2020

A Covid-19 virus miatt elrendelt vészhelyzet okán határozatlan időre elhalasztva!

Meghívó: 2020. évi Közgyűlésre

Egyesületünk alapszabályának megfelelően az Elnökség 2020. április 25-én szombaton 14.00 órára Közgyűlést hív össze – helye: 1165 Budapest Hilda u. 4.

Határozatképtelenség esetén az Alapszabály 10.§. 2.bek. alapján 14.30-kor a megismételt közgyűlés az eredeti napirendi pontokkal a megjelentek számától függetlenül határozatképesen ül össze.  Az Alapszabály 5.§.1 pont.2.bek. alapján „az egyesületi tag a másik egyesületi tagot teljes bizonyító erejű magánokirattal meghatalmazhatja a közgyűlésen történő képviselete ellátására”.

Napirend:

  1. Az Egyesület 2019-es tevékenységéről a vezetőség beszámolója – lsd. írásos melléklet a honlapon
  2. A 2019-es mérleg elfogadása
  3. 2020 évi tervek elfogadása

A Közgyűlésre minden tagot tisztelettel meghívunk és megjelenésére számítunk.

Felhívjuk tagjaink figyelmét arra, hogy amennyiben személyesen nem tud részt venni a közgyűlésen, képviseletére teljes bizonyító erejű magánokirattal Egyesületünk másik tagját meghatalmazhat a képviseletére.

Az Egyesület dokumentumai a tagok számára a közgyűlésen betekintésre rendelkezésre állnak.

FIGYELEM - A KÖZGYŰLÉST A VEZETŐSÉG A COVID-19 VÍRUS MIATT ELRENDELT VÉSZHELYZETRE FIGYELEMMEL MEGHATÁROZATLAN IDŐRE ELHALASZTJA.

A HELYZET VÁLTOZÁSÁVAL TAGJAINKAT ITT A HONLAPON TÁJÉKOZTATJUK A VÁLTOZÁSOKRÓL.

KÖZGYŰLÉSI BESZÁMOLÓ - JAHRESBERICHT - 2019

Prinzipientreue, Pragmatik, positive Überraschungen

Az 1994-es jogi alakuláskor meghatározott elvek és programjaink váza negyedszázad után is időtálló. Az alapelv, mely szerint vállalásainkat nem a vágyaink, hanem erőforrásaink, tagjaink aktivitása, részvétele határozza meg – a legfőbb biztosítéka egyesületünk kiegyensúlyozott működésének.

A 2019-es évben külön örömünkre szolgált, hogy a DAAD – Deutscher Akademischer Austauschdienst – a nyári nyelvi kurzusok mellett hangsúly-áthelyezéssel a teljes bachelor/master/PHD -képzésre szóló ösztöndíjakat hirdetett meg. Ezzel ismét megnyílt az út a kettős kulturális kötődést is lehetővé tevő tanulmányokra.  Évtizedek óta érveltünk emellett. Az  1-2 szemeszteres ösztöndíj nyelvileg sokat fejleszt, szakmailag betekintést biztosít – de a lelkület kölcsönös ismeretéhez, megértéséhez a hosszabb idő szükséges. Örömmel üdvözöltük a változást és ezt a DAAD felé is jeleztük.

A Kinderfasching helyébe lépett Faschingsduathlon most már hagyománnyá vált – a Konferenciák éven belüli időpontját rögzítő (save the date) évindító pedig egyre erősebb Kórus-nosztalgiát ébreszt.

A kisvasutas családi kirándulás egy új minőséget, nagyszerű élményt adott a szép számú résztvevőnek. A jelen lévő kórustagok improvizált „köszönet-koncertjét” a vasutas-önkéntesek és Kemence faluvégi lakói és nagy örömmel hallgatták – élvezhették a völgy nagyszerű akusztikáját.

Az Andrássy-úti kulturális séta tavaly nagy tanulsággal szolgált. Az útlezárás sokkal fontosabb, mint gondoltuk, a kifejezetten alacsony forgalom ellenére egy óra után a mellékutcába orientálódtunk/menekültünk, hogy a vezetést hallani és érteni is lehessen. 2020-ban igyekszünk a rendezvényt a lezárásra időzíteni.

A szervezés egy újabb módon alkalmazkodott a változó körülményekhez – megjelent a MMK –megosztott-mobil-karosszék, a debütáláskor bizonyította, valós igényeket szolgál ki! Surányi András történetei pedig biztosítják a töretlen érdeklődést e városrész történelme iránt!

Az Oktoberfesen a Kolbászdában a hagyományos Quiz a történelemtudományi ismeretterjesztés egyik gyöngyszemévé nőtte ki magát. Az általános elégedettséget elsősorban a kérdések szerkesztője alapozta meg. Ha 1-2 év múlva feltesszük ugyanezen kérdéseket, bizonyára tovább javul a válaszadók teljesítménye is. A nyereménykönyvekből talán csak a személyre szóló bejegyzések hiányoztak - még. A 3 évtizeddel ezelőtti kort jellemző magyar és német szavak, kifejezések gyűjtésében minden Fest-Gast aktívan részt vett!

A 30 évvel ezelőtti események korát bemutató „Zeitzeugengeschichten” felhívásunkra 25 válasz érkezett. Jelentős számban kaptunk a kezdeményezést dícsérő visszajelzést is. Ezeken felbuzdulva célozott megkeresésekre további 21 történetet kaptunk. A történetekben előforduló szófordulatok kínálták a feladatot, hogy egy szószedetet is kellene mellékelni – lábjegyzet helyett – hiszen számos olyan magyar-német szó jelent meg, aminek abban a korban volt értelme. A kiadvány megjelenéséhez fentiek és a további kiegészítő gyűjtés miatt természetesen hosszabb időre lesz szükség. Az alapgondolatnál tisztáztuk, hogy nem évfordulós, hanem sok évtizeden át használható hiánypótló, kiegészítő kiadványt célozunk. A közéletben zajló események pedig ezt az elhatározásunkat erősítik meg.

A honlap működik, bár a bejelentkezés, a tagsági adatok menedzselése a lehetségesnél kevesebbeket mozgat meg. Erre pedig szükség lenne, mert Berg Marianna súlyos betegsége miatt az általa nagy odaadással elvégzett fontos munkájára, amivel többek között a címváltozásokat is felderítette – sajnos a továbbiakban nem számíthatunk.  Kérjük, ha e-mail címetek, postai címetek, telefonszámotok változik – módosítsátok elérhetőségeiteket a fiókotokban, vagy írjatok e-mailt az info@nemet-diplomasok.hu címre.

A tagdíjak jelentős része továbbra is postai csekken kerül befizetésre. Ennek díja kétszeresen – postai közreműködési és bankköltségként is jelentkezik a kiadásaink között. Többek – leghatározottabban Koós Gábor felvetésére a tavalyi közgyűlés úgy döntött, hogy megkíséreljük a banki átutalást népszerűsíteni. Már a 2019-es és az idei lapszámokban is külön csekk-kiváltó lapot kapnak tagjaink, amin az átutaláshoz szükséges minden adat megtalálható. Érzékelhető az elmozdulás, de még van hova fejlődnünk.

Összefoglalva: az Egyesület negyedszázados működése alatt megőrizte haladó hagyományait, Csökkenő humán-erőforrások, az aktív szervezők számának növekvő terhelése/csökkenő egyesületi teherviselő képessége miatt időben hosszabb felkészülési szakaszokkal kell számolnunk minden eseményre. A konferenciaév a tapasztalatok szerint aktivizálja a tagságot, ezt reméljük 2020-ban is.

Az alacsonyabb költségű „konferenciamentes” évben megalapoztuk a konferencia-év magasabb nyomdai, postai költsége és a konferencia finanszírozását is. Köszönet mindenkinek, aki ehhez hozzájárult

A 2019-es mérleg-adatokat a következők szerint javasolja a Vezetőség és a Felügyelő Bizottság elfogadni :

Tagdíjbevételek:                         855.905    ,- Ft

Kamat:                                                    2 ,- Ft

Összbevétel:                                885.907   ,- Ft

Összes költség:                         445.098,- Ft

  • honlap    4.000 Ft
  • postaköltség 125.305,-
  • bankköltség 38.679,-
  • Absolventenzeitung nyomdaköltség  272.034,-
  • jogszabály által előírt iratmegsemmítés költsége 5.080,- Ft

Finanszírozási tartalék: 440.809  ,- Ft

Tagdíjfizető tagok száma: 94  fő

Danke an Alle, die unsere Erfolge in diesem Jahr möglich gemacht haben- in alphabetischer Reihenfolge:), Bacsinszky Karin és Bacsinszky Tibor, Dorogman László, Halmágyi Edit, Káli Sándor, Kelemen Nóra, Korencsy Ottó, Lábody László, Nagy Edit, Rácz Julianna, Seemann Ágnes, Seida Péter, Surányi András, Szandi Kornélia, Sziviné Harsányi Lúcia, Szivi László, Wilheim Gábor, Zsakay Gábor és a web-mesterünk. Ők vállalták a legtöbb feladatot magukra: a következő konferencia előkészítését, a kirándulások szervezését, az újságírást, a lapkészítést korrektúrát, az egyetemi találkozók, a Faschingstour és az Oktoberfest megszervezését, fényképek készítését eseményeinken, a volt egyetemekkel való kapcsolattartást, a kiscsoportok lendületben tartását, a tagnévsor és a honlap folyamatos karbantartását, a társaktól érkező kérések teljesítését, a könyvelést, a pénzügyek ellenőrzését,az egyre szigorúbb adminisztrációs feladatok elvégzését, a honlap üzemeltetését, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Köszönjük a tagdíjbefizetéseket, külön azoknak, akik kiemelkedően járultak hozzá tevékenységünk anyagi hátterének biztosításához.

 

A hír megjelenésének dátuma: 2020-03-15