Flanieren auf der Andrássy - Teil 10.

2022. szeptember 24. 10.00

Treffpunkt: Kisföldalatti - M1 - Opera megálló

Start: am 24.09.2022 um 10.00

Eventuelle Veränderungen werden hier auf der WEB-Seite bekannt gegeben.

Az idén – remélhetőleg autómentes szombaton - először a Sváb palota történetébe ássuk be magunkat. Ez az Andrássy út 21. alatti épület Sváb Sándor sikeres földbirtokos és terménykereskedő volt, az ő és kedves neje, Helsinger Lujza megbízásából épült a pompás bérpalota. Freund Vilmosnak több háza valósult meg a Sugárúton, ez 1883-ban épült meg és maga az építész is ebben az épületben élt 1902-ig.  A palota Sváb Sándor halála után feleségéé lett. Az ő halála után a palota a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank tulajdonába került. 1944-ben az épület csillagos ház lett.

Majdnem szemben, a 16-ban egy háromemeletes neoreneszánsz épülettel fogunk ismeretséget kötni, melynek Feszty Adolf volt az építője 1884-ben. Az épület a Singer és Wolfner Kiadó székhelyeként lett lokális kultúrközpont, ahol nem csak a konzervatív Herczeg Ferenc, de Benedek Elek, Gárdonyi Géza, Mikszáth, Ady és még sokan fordultak meg. A vészkorszak a teljes kiadót és a szerkesztőséget elsodorta; a már magyarosított fiatal tulajdonost Farkas Istvánt - aki egyben a kor egyik meghatározó festőtehetsége volt - Auschwitzba, másokat a Dunába juttatott.

Nem kevésbé ikonikus épület az Andrássy út 12., a Magyar Korona kávéház hatalmas neoreneszánsz tömege, gazdag díszítő szobrászatával. Krausz-palota a tulajdonképpeni neve a Quittner Zsigmond alkotta palotának. megyeri Krausz Lajosról majd fogok mesélni, nagy spíler volt.
Lesz mit néznünk, lesz miről beszélni... és könyveket is fogok kisorsolni a jelenlévők között!
 

A hír megjelenésének dátuma: 2022-09-08