Közgyűlési beszámoló

2009

  1. Céljaink megvalósulása: Egyesületünk tevékenysége és gazdálkodása a mindenhová kiterjedő válság ellenére kiegyensúlyozott volt. Hagyományainkat megőriztük, programjainkat színvonalasan valósítottuk meg. Lényeges, hogy továbbra is az értékek mentén tudjuk szervezni az egyesület életét, a kettős kulturális kötődés biztos kapocs, összetartó erő tagjaink között.
     
  2. Programjaink:
    1. A Konferencia – „Menschen, Werte, Nationen” – témaválasztása sokaknak jelentett vonzerőt. Nagyszerű volt az együttműködés az Andrássy Egyetemmel a tartalmi előkészítésben. Szinte hihetetlen, de az eddigieknél is szebb helyszínen és még többen voltunk jelen. A rendezvény visszhangja az MTV hosszú riportjának köszönhetően is tagjaink körén túlra is eljutott. A határnyitás 20-ik évfordulójára szervezett kiállítás pedig a nemzetközi rendezvénysorozatban is kiemelkedő színvonalat képviselt. Tagjaink – korlátozott számban – a kiállításról szóló kiadványt is megrendelhetik.
    2. Az Oktoberfest –Kolbászda-feszegető látogatottsággal – és Palicska Lívia retro-kérdéseinek köszönhetőn a jó hangulat mellett agyforgató visszatekintéssel telt.
    3. Az egyetemi találkozók sorából az idén ismét a TU Dresden Pfingsttreffen emelkedett ki. A Stadtgruppe Chemnitz-K-M-St aktivitása továbbra is példás- köszönhetően a csoport lelkének Bacsinszky Tibornak. A berlinieknél bízunk benne, hogy csak lélegzetvételnyi a szünet, mert sokaknak hiányzik a Wende-buli nagyszerű hangulata.
    4. A regionális Kinder- Fasching-on ismét a jelmezverseny vitte a pálmát . A családi kirándulás a résztvevőknek ismét kellemes élmény volt, a „jóidőfelelős” is kifogástalan munkát végzett ez alkalommal.
    5. Összegezve:
      Évtizedes értékeinket az idén is megőriztük. Tagjaink egyre elfoglaltabbak, de eddig programjaink számában és színvonalában is tartjuk a magasra állított mércét. Nagy áldozatot jelent, hogy a mindennapok feladatai mellett szakítsanak időt társaink a rendezvények előkészítésére, de olykor még a részvétel is nehézségekbe ütközik. Ezért nélkülözhetetlen sokak áldozatvállalása, amit nagyon köszönünk.
       
  3. Újság - honlap
    1. Az idén sikerült a honlap tartalmát gyakrabban frissíteni. A bejelentkezési lehetőség a programokra a bevált módon működött. Öröm, hogy idén is – a hatékony keresőlista segítségével több társunk “került elő, mint veszett el”. Tagjaink a többféle felkínált – kényelmes – lehetőséggel élve aktualizálják az adataikat, Nagy örömünkre 30-40 éve végzettek is többen kapcsolódtak be az egyesület életébe.
    2. Az Absolventenzeitung-ot az idén ismét háromszor jelentettük meg - a második és harmadik számot a tagdíjfizető tagok kapták meg.
       
  4. Gazdálkodásunk adatai a 2009. okt.30-i állapot szerint:
    Eddig tagdíjat fizettek: 211-en
    Eddigi tagdíjbevételek: 1.062.177,- Ft
    Eddigi költségek: 1.140.600,- Ft
    Mivel a bevételek elmaradnak a tavalyitól – mintegy 25 %-kal, így értelemszerűen kiadásainkat is ehhez igazítottuk. Ezért a 2. és 3. újságot csak tagdíjfizetőink kapták meg, valamint a terjedelmet is csökkentenünk kellett.

    Külön köszönjük, hogy többek – látván a bevételek/költségek arányának alakulását a honlapon – további tagdíjbefizetéssel segítették céljaink megvalósítását. Reményeink szerint a hátralévő tagdíjbefizetések fedezik a költségeket, és ledolgozzuk a tavalyi hiányt is. A megváltozott gazdasági körülmények között a legalább részbeni előzetes fedezet elengedhetetlen. Az év eleji tagdíjbefizetések teremthetik majd meg a 2010-es első újság költségeinek a fedezetét.

    A 2010/1. Absolventenzeitungban az elszámolás 2009.dec.31-i végleges adatait tesszük majd közzé.
     
  5. A 2008-as mérlegadatok a következők:
    Tagdíjat fizettek: 278 fő
    Tagdíjbevételek: 1.217.799,- Ft
    Kamat: 3.299,- Ft
    Összbevétel: 1.221.098,- Ft
    Összes költség: 1.259.166,- Ft
    Hiány: 38.068,- Ft
     
  6. Die alles möglich gemacht haben- in alphabetischer Reihenfolge:
    Dávid Zsófia, Fixl Renáta, Hambuch Erika, Kelemen Nóra, dr Kokasné Palicska Lívia, Nagy Edit, Rácz Juli, Rudi Alexandra, Seemann Ágnes, Sziviné Harsányi Lucia, Szivi Zsófia, Bacsinszky Tibor, Cserkaszky Miklós, Dorogmann László, Korencsy Ottó, Seida Péter, Szivi László, Tubik Zoltán, a Gáborok ( Zsakay, Márki, Wilheim ) és web-mesterünk vállalták a legtöbb feladatot magukra: az újságírást, a lektorálást, a lapkészítést, a konferencia szervezését, a kiállítás megszervezését, elkészítését, vendégeink kísérését, előadások tartását, az egyetemi találkozók és az Oktoberfest megszervezését, fényképek és video készítését eseményeinken, a volt egyetemekkel való kapcsolattartást, a kiscsoportok lendületben tartását, a tagnévsor és a honlap folyamatos karbantartását és megújítását, a társaktól érkező kérések teljesítését, a könyvelést, a rendezvényekre a hely és az ellátás biztosítását, előadók szervezését, a pénzügyek ellenőrzését, a családi kirándulás megszervezését, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Köszönjük a tagdíjbefizetéseket, külön azoknak, akik kiemelkedően járultak hozzá tevékenységünk anyagi hátterének biztosításához.

Dadurch wurde für uns so vieles wieder möglich! Danke an Alle!

A hír megjelenésének dátuma: 2009-10-27