Megfogható matematika

vándorkiállítás

A „megfogható matematika” vándorkiállítás 1994-től vendégszerepel nagy sikerrel Németországban, Európában és a világ több országában. Iskolásokat, egyetemi hallgatókat, tanárokat, nyugdíjasokat, különböző területen dolgozó és oktató szakembereket ragad magával ez az egyedülálló koncepció, aminek köszönhetően a matematikai jelenségek személyesen is megtapasztalhatók lesznek.

Magyarország EU-s elnöksége alkalmából Giessenből Magyarországra utazik a kiállítás és 2011. április 04. és május 22. között az Aréna Plaza Emelet E003 termében Budapesten 2011. május 24. és június 19. között Pécsen a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében lesz látogatható.

A „megfogható matematika” vándorkiállítás koncepcióját Dr. Albrecht Beutelspacher, a giesseni Justus-Liebig Egyetem matematika professzora fejlesztette ki, aki a matematika népszerűsítéséért a Német Kutatói Közösség (DFG-Deutsche Forschungsgemeinschaft e.V.) kitüntetésében is részesült, hiszen „a matematika a kultúránk része”. A látogatók megtapasztalhatják egy óriás szappanbuborék közepébe állva annak tulajdonságait, formázhatóságát. Miután szétpukkan a csodálatos hártya, felvetődik a kérdés, hol van ebben a kísérletben a matematika, s mi a kapcsolódási pont az Erzsébet hídhoz.

Egy kis ügyességgel és kitartással lehet szög és ragasztó nélkül hidat építeni, de hogy Buda és Pest között miért nem ezt a technológiát helyezte előnybe gróf Széchenyi István, azt is meg lehet tapasztalni.
Kipróbálható, hogy valóban az egyenes e a leggyorsabb út két pont között, valamint megfelelünk e az ókori, vagy a mai szépségideálnak. A harminc megfogható és kipróbálható kiállítási tárgy mellett magyarul, németül és angolul lehet olvasni a „használati útmutatást”, így a matematikán keresztül akár nyelvet is lehet tanulni.

Egy óra, vagy két óra megfogható matematika? Ez attól függ, milyen mélyen merülünk el a szabályszerűségek, logikai háttér keresésében, s hagyjuk magunkat elvarázsolni a matematikai jelenségektől. A kiállítás minden olyan embert szeretettel vár, aki más szemszögből is meg szeretné
ismerni a matematikát, s annak hasznosíthatóságát, aki szeret játszani, s valami újat felfedezni a környezetében.

Képletet, szöveges feladatot, egyenleteket nem lehet majd találni, de azzal számolni kell, hogy a megfogható matematika szórakoztató élményt nyújt mindenki számára.

2011. április 04.- május 22. naponta: 10.00-20.00
Aréna Plaza 1. Emelet E003
1087 Budapest, Kerepesi út 9. máj. 01., 02., 09., 16.

Belépőjegy ára:
Diák: 900Ft
Felnőtt: 1200Ft

Információ: amatematikaboldog@gmail.com, Tel: 0036 20 9354734 www.mathematikum.de

A hír megjelenésének dátuma: 2011-04-12