Közgyűlési beszámoló

2012

Közgyűlés meghívó

Egyesületünk alapszabályának megfelelően az Elnökség az éves Közgyűlést

2012. november 10-én, szombaton délután 17.00 órára hívja össze
helye: 1134 Budapest, - Klapka u. 11. III. em. - Raabe tanácsterem

Határozatképtelenség esetén az Alapszabály 10.§. 2.bek. alapján 17.30-kor a megismételt közgyűlés az eredeti napirendi pontokkal a megjelentek számától függetlenül határozatképesen ül össze.

Tagjainknak az Egyesület éves dokumentumai a közgyűlés előtt betekintésre rendelkezésre állnak.

Napirend:
- Beszámoló a 2012-es év munkájáról, az aktuális gazdálkodási adatok ismertetése
- A Felügyelő Bizottság beszámolója
- A 2011.évi mérleg elfogadása
- Tisztújítás
- A 2013-as év feladatai
- Egyebek

A Közgyűlésre minden tagot tisztelettel meghívunk és megjelenésére számítunk.

Az alábbi beszámoló tükrözi, hogy jelentős változások előtt állunk. Ehhez várjuk azoknak a gondolatait is az info@nemet-diplomasok.hu címre, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a közgyűlésen. Az írásos hozzászólásokat is megtárgyaljuk a közgyűlésen. Várjuk javaslataitokat és vállalásaitokat a további tevékenységünkhöz.

Az Egyesület vezetősége



Közgyűlési beszámoló 2012

Erőt lehet meríteni ebből az évből.

2011-ben stabilizáltuk gazdálkodásunkat. Az idei év kérdése az volt, mennyire sikerül a korábbi szintű programjainkhoz ismét visszatérnünk.
A 17. Konferencia jelentette a nagy próbatételt. Új helyszínen a Stefánia Palotában egy időközben erősen aktuálissá váló témakört – Patriotismus in der EU – vitattunk meg. Lényegesen eltérő vélemények kulturált formában jelentek meg, amire büszkék lehetünk. Két együttműködő partnerünknek köszönhetően az exkluzív környezet mellett még az ellátás gazdagsága is a korábbiakkal azonos maradhatott. Szívós munkával, felvállalva az újság kiadásának csúszását is – az előadóktól írásos formátumot is megszerezni, így az eddigi legtartalmasabb konferencia-beszámolót tudtuk október végén megjelentetni.

Az idei évben is a honlapon keresztül lehetett jelentkezni tagdíjfizető tagjainknak az új nagykövet, dr Matei Hofmann úr fogadására az öregdiákok részére. A 60 fős keretet majdnem kitöltve - 52 társunk vett részt a rendezvényen. A családi kirándulást tavaszra és őszre is megszerveztük, a budapesti kulturális séta is jó kezdeményezésnek bizonyult! Az egyre gyarapodó számú résztvevők kezdeményezésére november végére még egy kirándulást ütemeztünk be. Töretlen népszerűségnek örvend a drezdaiak pünkösdi találkozója is. Hosszabb idő után ismét találkoztak a berliniek is és szerveződik a korábbi tánckarosok összejövetele is. Az Oktoberfest-et – ezúttal a Stadtgruppe - KMSt-Chemnitz 35. őszi összejövetelével egyidőben ünnepeltük a Bajor kolbászda megszokott kellemes környezetében. A honlap látogatottsága folyamatosan nő. A jelentkezések a programokra a honlapon keresztül azt is lehetővé teszik, hogy látni lehet, mely társakkal találkozhatunk a rendezvényen. Jelen vagyunk a Facebook-on is az idei évtől. A Kinderfasching résztvevők – már a második generációban is – az egyre felnövekvő nemzedéket képviselik. Öröm, hogy a hagyomány, a kellemes program visszahívja a résztvevőket a találkozásra!

Több, mint 100 társunk igényelt már egyesületi jelvényt – teljesítve a tagdíjfeltételt - és viselve növeli ismertségünket és személyén keresztül elismertségünket.

Összefoglalva: büszkék lehetünk az idei évre, sokan vettek részt jól szervezett programjainkon. Látni kell ugyanakkor azt is, hogy az aktív szervezők létszáma egyre csökken, a feladatok elvégzése egyre több személyes áldozatot kíván meg. Nem mindent tudunk úgy megszervezni, mint szeretnénk. Hiányzott pl. a kvíz az Oktoberfest-en, lemaradtak rovatok (pl. életpályariportok) az Absolventenzeitungból, nem tudtuk elindítani a szakmai sarkot a honlapon. A programok látogatottságának növekedése ugyanakkor világos pozitív visszajelzés.

Meg kell fontolnunk, hogy erőforrásaink a konferenciák évente történő megrendezéséhez elégségesek-e, vagy biztonságosan kétévente van erre lehetőségünk? Át kell gondolnunk, hogy fennállásunk közelgő 20-ik évfordulójára tudunk-e ismét könyvet megjelentetni, vagy hosszabb nekifutással készüljünk inkább a „kerekebb” negyedszázados évfordulóra?

Az idei évet is természetesen a legszigorúbb költséggazdálkodás jellemezte, amit az alábbi számok is mutatnak – 2012.11.01-i állás, amiben az októberi Absolventenzeitung költségei még nem szerepelnek:

Postaköltség: 115.304 Ft
Absolventenzeitung: 145.000 Ft
Konferencia: 306.090 Ft
Honlap: 41.500 Ft
Bankköltség: 40.382 Ft
Összesen: 648.276 Ft

Tagdíjbevétel: 638.531 Ft
Fizető tagok száma: 119 fő

Remélhetjük, hogy a még érkező befizetések a még várható költségekre fedezetet nyújtanak, jobb esetben a 2013-as induló szám költségeinek előlegezéséhez is hozzá tudnak járulni.

A 2011-es mérlegadatokat az Absolventenzeitung-ban megjelent részletezéssel egyezően, javasolja a vezetőség és a Felügyelő Bizottság elfogadni:

Tagdíjbevételek: 787.103,- Ft
Kamat: 176,- Ft
Összbevétel: 787.279,- Ft
Összes költség: 271.790,- Ft
Többlet: 516.489,- Ft ami a 2010-es veszteséget kiegyenlítette.
Tagdíjfizető tagok száma: 141

Danke an Alle, die unsere Erfolge in diesem Jahr möglich gemacht haben- besonders an Márki Gábor, für die Organisation der Konferenz, dann in alphabetischer Reihenfolge: Hambuch Erika, Kelemen Nóra, Nagy Edit, Rácz Juli, Seemann Ágnes, Sziviné Harsányi Lucia, Bacsinszky Tibor, Cserkaszky Miklós, Dorogmann László, Kiss Imre, Korencsy Ottó, Seida Péter, Szivi László és web-mesterünk. Ők vállalták a legtöbb feladatot magukra: a konferencia, a kirándulások szervezését, az újságírást, a lektorálást, a lapkészítést, az egyetemi találkozók, a Kinderfasching és az Oktoberfest megszervezését, fényképek és video készítését eseményeinken, a volt egyetemekkel való kapcsolattartást, a kiscsoportok lendületben tartását, a tagnévsor és a honlap folyamatos karbantartását, a társaktól érkező kérések teljesítését, a könyvelést, a pénzügyek ellenőrzését, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Köszönjük együttműködő partnereink közül dr Bauer Bence, Krasznai-Nehrebeczky Mária, Gajdátsy Katalin és Kosztya Balázs munkáját.

Köszönjük a tagdíjbefizetéseket, külön azoknak, akik kiemelkedően járultak hozzá tevékenységünk anyagi hátterének biztosításához.

A hír megjelenésének dátuma: 2012-10-30