Közgyűlési beszámoló

2007

  • A 2006-es mérlegadatok jóváhagyása – a 2007./1. Absolventenzeitungban megjelent adatokkal:
    Számszerű adataink a 2006. 12. 31-i állapot szerint a következők:
    Tagdíjat fizettek: 289 fő
    Bevételek: (tagdíjak) 1.156.284,- Ft
    Kamat: 969,- Ft
    Összbevétel: 1.157.283,- Ft
    Összes költség: 1.151.973,- Ft
    Maradvány: 5.310,- Ft

  • Lobenswert – Sokat emlegetett értékeinket az idén is megőriztük.
    • A Konferencia – az első magyar diákok külföldi egyetemre indulásának 900-ik évfordulójához kötődően az Auslandsstudium – Peregrinatio témakörét tárgyalta. Dr Christian Bode úr a DAAD főtitkára tartotta a nyitóelőadást, de a történelmi áttekintés mellett a jövőbe is bepillantást nyertünk. Szivi László gondolatát megvalósítva a honlapon lehetett jelentkezni a rendezvényre, s ez a lehetőség pozitív visszhangra talált tagjaink körében – több, mint százan élvezték a közös együttlétet.
    • A szükségből erényt kovácsolva újítottuk meg honlapunkat. Web-mesterünk, Tuczai Tihamér sok éves nagyszerű munka után – példaértékűen megtervezett átmenettel – adta át a váltóbotot. Ezt a pillanatot használtuk ki a honlap megújítására is. Még vannak tartalékaink, de máris többen látogatják oldalunkat!
    • Az idei év „tömegrendezvénye” a Wende-körül végzettek márciusi találkozója volt. Köszönet ismét a két szervezőnek, Bruchmann Zsuzsának és Gerő Áginak. A közel 100 résztvevős monstre rendezvény a zuglói hotelben egy estére-éjszakára visszavarázsolta a kollégiumi bulik légkörét.
    • A Kinder- Fasching regionális szervezése erősítette egyesületünk alapgondolatát: minél többen vállalnak feladatot a programok szervezésében, annál értékesebbek azok és egyre többen érzik magukénak az eseményt. Reméljük, hogy 2008-ban még több baráti kör szervez majd ilyent is.
      Az Oktoberfest – a közvéleménykutatás adatai alapján – a Szanyi Éva által készített egyedi meghívónak és a honlapos bejelentkezésnek köszönhetően a Studienzeit hangulatát idézte, amikor az állóhely is nagy értékké vált. Fixl Renáta kvízje kellemes egyensúlyt teremtett a tavalyi kőkemény tudomány után és nagy érdeklődéssel várjuk jövőre a Mikecz Tamás által megígért humoros kérdéssort. Az ízelítő a néhány beavatottnál nagy sikert aratott.
    • Az egyetemi találkozók sorából az idén a TU Dresden Pfingsttrefen emelkedett ki. Bízunk benne, hogy a Stadtgruppe Chemnitz-K-M-St 2008-ban ismét lendületet vesz. 
       
  • Erfahrungen zum Nachdenken
    • Társaink a többféle felkínált – kényelmes – lehetőséggel élve aktualizálják az adataikat, így 2007-ban bár sok társunk „veszett el” de még „többen kerültek elő”. Bízunk a gyorsuló folytatásban.
    • A programjainkat tagjaink tetszéssel fogadják, nagy örömünkre egyre többen vagyunk a rendezvényeken is. Büszkék vagyunk arra,hogy már a második, olykor harmadik generáció is fontosnak és érdemesnek tartja a részvételt a közös célok megvalósításában. Két évtized szünet után ismét van teljes időszakra szóló ösztöndíj német egyetemre – ez nagyszerű megvalósulása céljaink egyikének.
    • Nem lehet megkerülni, hogy az anyagi háttérről is szóljunk. Megalakulásunkkor az 1000 Ft-os minimáltagdíjat az akkori költségekhez állapította meg a közgyűlés. Azért hagytunk bőséges felső korlátot – 100.000 Ft - , hogy az infláció követése szabályzatok módosítása nélkül is működjön. Az 1994 és 2007 közötti KSH infláció az akkor 1000 Ft-ottöbb, mint ötszörösére emelte. Ez a nyomdaköltségben és a postaköltségben is jelentkezik. Az átlagos tagdíjfizetés az 1994-es 1400 Ft-ról 2007-ben 4100 Ft-ra, azaz nem egészen háromszorosára nőtt, a tagdíjfizető tagok száma pedig a 3-4 évvel ezelőttinél százzal kevesebb. Ezt a tendenciát kell kiigazítanunk annak érdekében, hogy minden programunkat meg tudjuk tartani.
       
  • Gedanken für die Zukunft
    Erényeinket megőrizzük. Januári újságunkban már minden 2008-as időpontot is közzéteszünk, hogy azokat előre lehessen tervezni. Tagjaink aktív részvételére számítunk az egyesületben. Az alábbiakban csak néhány lehetőséget említünk, de nyitottak vagyunk új kezdeményezésekre is:
    • A honlap gazdagítása és kétnyelvűsítése megkezdődött, amit szeretnénk az idén folytatni és teljessé tenni. Kérjük, hogy az „elveszett” társak keresésében segítsetek, lsd. lista a honlapon.
    • A kapcsolattartáshoz legjobbak mindig a személyes találkozók. Várjuk olyanok jelentkezését, akik vállalnák a lakóhelyen egymáshoz közel élők, illetve azonos egyetemen, évfolyamon végzettek számára összejövetelek szervezését.
    • Továbbra is szeretnénk minél érdekesebb információkat adni tagjainknak az újságban, a honlapon. Várjuk az írásokat, történeteket, beszámolókat összejövetelekről, sikerekről!
    • A konferencia előadásait audió kazettákra vesszük, ezek leírása nélkülözhetetlen az előadások szerkesztett változatának elkészítéséhez az újságba. Ezt a fontos feladatot vállalja át, aki az audiókazetták leírását vállalja!
    • Szeretnénk digitális archívumot is létrehozni a konferenciák és egyéb eseményeink kép-és hanganyagából. Keresnénk ehhez is a társak segítségét!
       
  • Számszerű adataink a következők a 2007. nov.01-i állapot szerint:
    Tagdíjat fizettek: 211-en
    Bevételek:
    tagdíjak: 861739,- Ft
    kamat: 961,- Ft
    Összesen: 862700,- Ft
    Költségek:
    -újság készítésére: 334.000
    -postai költségek: 406.313
    -konferencia költségek: 173.287
    -weblap költségei: 64.800
    -bankköltség: 51.568
    Összes költség: 1.029.968

    Jelenlegi hiány 167.268,- Ft, de még az Absolventenzeitung 3. számának elszámolása nincs benne a költségekben.
    Bízunk benne, hogy a még fennálló hiányt az év végéig a befizetések fedezni fogják.
    A 2008/1. Absolventenzeitungban az elszámolás 2007.dec.31-i adatait tesszük majd közzé.

    Die alles möglich gemacht haben- in alphabetischer Reihenfolge:

    Bacsinszky Karin, Bruchmann-Fazekas Zsuzsa, Fixl Renáta, Gerő Ágnes,Hambuch Erika, Kelemen Nóra, dr Kokasné Palicska Lívia, Nagy Edit, Rácz Juli, Rudi Alexandra, Seemann Ágnes,Szanyi Éva, Sziviné Harsányi Lucia, Szivi Zsófia, Bacsinszky Tibor, Drorgmann László, Korencsy Otto, dr Majtényi Sándor, Seida Péter, Szivi László, Tuczai Tihamér, a Gáborok ( Zsakay, Márki, Wilheim )- vállalták a legtöbb feladatot magukra: az újságírást, a lektorálást, a lapkészítést, a lektorálást, a konferencia szervezését, vendégeink kísérését, előadások tartását, a márciusi buli és az Oktoberfest megszervezését, fényképek és video készítését eseményeinken, a volt egyetemekkel való kapcsolattartást, a kiscsoportok lendületben tartását, a tagnévsor és a honlap folyamatos karbantartását és megújítását, a társaktól érkező kérések teljesítését, a könyvelést, a rendezvényekre a hely és az ellátás biztosítását, előadók szervezését, a pénzügyek ellenőrzését, a családi kirándulás megszervezését, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

    Dadurch wurde für uns so vieles wieder möglich! Danke an Alle!

A hír megjelenésének dátuma: 2007-11-10